Slik løser MAN problemet med manglende arbeidskraft

Slik løser MAN problemet med manglende arbeidskraft

Det er veldig vanskelig å oppdrive mekanikere i Norge. MAN Truck & Bus AS, avdeling Bergen ser derfor til utlandet – og er godt fornøyde med resultatet.

– Dette er en kjent problemstilling i bransjen vår, dessverre. Vi ser det over hele landet.

Daglig leder Idar Sylta snakker om det skrikende behovet etter god arbeidskraft til bilverkstedene i Norge. MAN Truck & Bus i Bergen selger og reparerer lastebiler og busser, og med sju filialer rundt om i landet har de selv kjent på dette. Særlig i de travleste periodene.

Da selskapet i fjor vant et bussanbud, hadde de et ekstra stort behov for ressurser. De ble nødt til å hente inn flere krefter – men det var ingen aktuelle kandidater å oppdrive verken lokalt eller nasjonalt.

– Veldig glad for å være her

Sylta hadde fått nyss i at WiiSDA hadde bidratt i et tilsvarende bussprosjekt i Trondheim, og at de hadde flere medarbeidere som hadde erfaring og utvist god innsats der.

Det var dette prosjektet som gjorde at ukrainske Roman Kos endte opp i Bergen. Og han stortrives. Dette har alltid vært drømmen hans. Ikke bare fordi livskvaliteten og arbeidsforholdene er bedre her enn i hjemlandet. Men også fordi han alltid har hatt lyst til å se verden.

– Jeg er utrolig glad for å være her, og har blitt tatt veldig godt imot av gode kollegaer, sier Roman og smiler mens han skrur på en buss som er inne for vedlikehold.

Han forteller at han er opptatt av å stadig utvikle seg. Det var grunnen til at han begynte å lære seg norsk allerede før han fikk jobb i Norge.

Halvannet år etter bussprosjektet er Roman en godt integrert bergenser som liker å fiske og gå turer i den norske naturen. MAN Truck & Bus i Bergen var så fornøyde med innsatsen at de forlenget avtalen.

– Jeg er veldig glad for støtten jeg har fått fra WiiSDA siden jeg kom til Norge. De har vært flinke til å vise at de ser menneskene og bryr seg om oss, sier Roman.

– Fordommene er ikke reelle

Daglig leder Idar Sylta legger ikke skjul på at det fortsatt finnes visse fordommer mot utenlandsk arbeidskraft i bransjen.

– Men veldig få er reelle. Det kan være utfordrende å kvalitetssikre kandidatene, men med WiiSDA har vi en samarbeidspartner som kan dette. Min opplevelse er at når vi gjør en god jobb og er enige om hva vi ønsker både i forkant og underveis, så er det ingen utfordring på kvalitet og seriøsitet, sier han.

Han er imidlertid ærlig på at det å hente inn utenlandsk arbeidskraft også har noen utfordringer – de fleste som følge av kulturforskjell.

– Noen kan være redde for å spørre og avsløre at de ikke kan alt. Men hos oss er det ingen dumme spørsmål, bare dumme svar. Derfor er vi tydelige på at det er helt ufarlig å spørre. Ingen kan alt og alt kan læres, sier Sylta.

– Behandler alle likt

Sylta ser også at det er behov for å gi kandidatene en innføring i norske arbeidsvaner. Mange av dem er nemlig arbeidshester som kunne jobbet hele døgnet – og det går jo ikke.

– Men det har de forståelse for, og høy arbeidsmoral er jo et luksusproblem. Språket kan for noen være en utfordring, men som vi ser på Roman så er dette ofte veldig lærevillige mennesker, fortsetter han.

Når det kommer til trivsel og det sosiale, opplever Sylta at de utenlandske arbeiderne raskt glir inn i gruppen. Hos MAN er policyen at de ikke skal gjøre forskjell på norske og utenlandske ansatte. Alle er likestilte, uansett nasjonalitet.

– Uansett hvem det er, så gjør vi det klart at døren alltid er åpen dersom de opplever noe som er vanskelig eller utfordrende, sier Sylta.

Det å samarbeide med WiiSDA, som opererer med permanente kontrakter for sine ansatte for å gi forutsigbarhet til alle involverte parter, er med å skape en ekstra trygghet, mener han.

– Det kan være enklere å melde fra til en uavhengig tredjepart dersom noe ikke fungerer optimalt – både for arbeidstakerne og for oss som arbeidsgiver, sier Sylta.

I WiiSDA er de vant til å løse de problemstillingene som måtte oppstå, og ofte er det små justeringer som skal til for å få ting til å funke.

– Vårt mål er å være en trygg og omtenksom samarbeidspartner for begge parter. Vi legger vår stolthet i å finne de riktige kandidatene og at verkstedene ønsker å beholde disse over tid, sier daglig leder i WiiSDA, Annette Rognstad.

For Roman Kos fra Ukraina er dette en drøm som går i oppfyllelse. Et bedre liv og en tryggere fremtid.

For Idar Sylta i MAN er det ikke bare sårt tiltrengt arbeidskraft han ellers ikke hadde fått tak i. Det er også mennesker han bryr seg om, og som han er glad for å kunne hjelpe på veien mot et arbeidsliv de ikke kunne hatt fått i hjemlandet.

Dele artikler
Abonner på vårt nyhetsbrev